Adres en Contact Gedragscode Privacy Statement Downloads Links

Boekenlijst

Door mij gelezen boeken over coaching en persoonlijke ontwikkeling

Voor mij zijn boeken mijn hele leven lang al een bron van wijsheid. Ik leer goed vanuit een boek en lees dan ook voor mijn werk regelmatig. Daarbij ben ik geen scanner, maar lees en diep echt uit. Staan er oefeningen in een boek, dan doe ik die ook! Ik kan daarom soms maanden doen over een boek dat echt een proces uitzet. Ik ervaar, check, voel en evalueer.

Ik zal in de loop van een coachtraject ook zeker boeken aanraden om te lezen. Onderstaand vind je een aantal boeken die ik heb gelezen en mijn korte bevinding ervan.

Overzicht

The One Minute Manager Tao van Poeh Bezieling en kwaliteit in organisaties
Sacred Contracts, your divine potential Vitaliteit Hoe haal je wat in je hoofd, NLP
The 7 Habits of Highly Effective People Giant Steps Awaken the Giant Within
Praktisch Handboek voor Persoonlijke Ontwikkeling From Good to Great A Woman´s Qi Gong Guide
Built to Last Coachen op Gedrag en Resultaat Coachen op Prestatie en Resultaat
Het Geheim van een Succesvolle Relatie Emotionele Intelligentie De Alchemist
Het Verhaal van de Meester en de 3 Dienaren Getting Things Done How to Be an Adult in Relationships

Ken Blanchard, The One Minute Manager: absolute aanrader voor elke leidinggevende. Het kort en bonding omschrijven en formuleren van gedachten, doelstellingen, complimenten en gewenste verbeteringen.
ISBN 90-470-000-3X

Benjamin Hoff, Tao van Poeh: leert je om de be- en geladenheid weg te halen uit “grote en belangrijke problemen”.
ISBN 90-644-1064-X

Daniel D. Ofman, Bezieling en kwaliteit in organisaties. Daniel is grondlegger van kern-kwaliteiten. Nog altijd heel bruikbaar en actueel.
ISBN 90-215-8346-1

Caroline Myss, Sacred Contracts, your divine potential: prachtig boek! Werkt met de archetypen van Carl Jung en de invloed van deze archetypen op onze werkelijkheid en de spirituele taken die we in dit leven hebben te vervullen. Caroline Myss maakt de verbintenis tussen dagelijkse beslommeringen en onze spirituele vervulling. Tikkeltje zweverig af en toe, moet je doorheen lezen. Niet in het Nederlands verkrijgbaar.
ISBN 0-553-81494-X

Roy Martina, Vitaliteit: dit boek raad ik mijn klanten heel vaak aan. Geeft op een vlotte en begrijpelijke manier enkele basisprincipes over gezondheid en vitaliteit door.

Richard Bandler, Hoe haal je wat in je hoofd, NLP: Richard legt als grondlegger van NLP in dit boek gedetailleerd uit hoe bijvoorbeeld submodaliteiten de dagelijkse perceptie beïn-vloeden en ook hoe je daardoor tot betere resultaten kunt komen. Voor als je echt meer wilt weten over hoe je denkpatronen tot stand komen.

Stephen Covey, the 7 Habits of Highly Effective People: raad ik nog steeds regelmatig aan. Is uitstekend hulpmiddel bij het doorkrijgen van prioriteiten, focus, kernkwaliteiten, persoonlijke missie, effectiviteit. Miljoenen exemplaren van verkocht, nog steeds actueel.
ISBN 90-254-0314-X

Anthony Robbins, Giant Steps, Small Changes to Make a Big Difference: leuk door elke dag een nieuwe stap te zetten op weg naar wie je wilt zijn, het gedrag dat je wilt vertonen. Ik raad dit boekje regelmatig aan omdat het compact, snel en effectief is in het bereiken van resultaat.
ISBN 0-671-89104-9

Anthony Robbins, Awaken the Giant Within: uitstekend boek, geeft helder begrip van onze reacties, onze emoties, onze gedachtepatronen, overtuigingen, kronkels en valkuilen. Legt duidelijk uit hoe deze te managen. Tony is een meester in het handzaam maken van grote veranderingen in ons leven. Hij is een uitstekende coach, zijn gebruik van voorbeelden, van metaforen, van stappen is een voorbeeld voor elke coach. Ik raad dit boek niet vaak aan omdat het nogal dik is (537 pagina´s) maar voor mensen die echt kunnen lezen, is dit een aanrader.
ISBN 0-671-79154-0

Praktisch Handboek voor Persoonlijke Ontwikkeling, José Mark: ik heb dit boek geschreven als ondersteuning voor het coachtraject dat ik met mensen doorloop. Het geeft stap voor stap aan waar je aan kunt denken bij persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Veel achtergrondinformatie, veel praktische oefeningen, handig stappenplan. Je levenshouding zal positief veranderen met het doen van de oefeningen uit dit boek.
Te bestellen door een mail te sturen aan jose@axiontc.nl

Jim Collins, From Good to Great: Jim Collins is een professor op Stanford. Hij heeft met een groot team onderzoek gedaan naar bedrijven die 15 jaar lang in staat zijn om boven de markt te performen. Hij vindt gelijkenissen in egoloos leiderschap, de juiste mensen aan boord, eerlijkheid en het onder ogen durven zien van de feiten, discipline in actie en systemen, gebruik van technologie en het toepassen van vliegwielmethodiek. Vooral in deze dagen van charismatische CEO´s, technologische hoogstandjes en het “uitproberen” van de laatste managementtechnieken is dit een verhelderend boek over simpelheid, rust, egoloosheid, toewijding en het naleven van waarden.
ISBN 0-006-662099-6

Yanling Lee Johnson, A Woman´s Qi Gong Guide: niet direct een boek dat je verwacht op deze lijst. Ik heb dit boek gelezen als leermateriaal voor mijn T´ai Chi instructeurschap. Toch plaats ik het boek ook hier, omdat het inzicht geeft in de verbintenis tussen de energiestromen van het lichaam, de geest en de emotie. Dit boek legt het oosterse denken uit ten opzichte van het westerse over gezondheid, vitaliteit en genezing. De invalshoek is vooral de gezondheid voor vrouwen, maar dit boek is ook interessant voor de gezondheid van mannen.
In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met vage gezondheidsklachten. Vele van deze klachten zijn direct verbonden met een emotionele of mentale (onverwerkte of onverklaarde) energiestroom / gebeurtenis.

Jim Collins, Built to Last: Jim Collins is een professor op Stanford. Hij heeft met een groot team onderzoek gedaan naar bedrijven die door de markt worden beschouwd als visionair bedrijf. Wat onderscheidt hen van hun collega´s? Het team ontdekte een aantal gelijkenissen, die hij in het boek beschrijft als:
Behouden van de kern: wat is de essentie van het bedrijf, buiten het leveren van het product of de dienst, die door de jaren (en soms zelfs door de eeuwen) heen tot inspiratie dient.
Het stimuleren van verandering: vanuit deze kern continu werken aan het verbeteren van het bedrijf en de manier waarop het zaken doet in de wereld.
Het hebben van zogenaamde Grote, Harige, Gedurfde Doelen: doelen die ver voorbij echte redelijkheid gaan. Doelen die de boel totaal op z´n kop zetten, die het bedrijf continu ver vooruit in de toekomst plaatsen. Boeing met de 747, IBM met de 360 etc.
Het bouwen van een klok, niet het klokkijken zelf: trendsetten in plaats van op een trend inspelen: Sony heeft zich als eerste uitgesproken om Japan op de kaart te zetten als land waar kwalitatief hoogwaardige producten vandaan komen in plaats van de rommel waar Japan vlak na de oorlog bekend om stond.
Hij vindt verder gelijkenissen in het denken in termen van en-en in plaats van of-of, cultus-achtige bedrijfsculturen, durven experimenteren en daar niet op worden afgerekend, management ontwikkeling vanuit het bedrijf zelf, etc..
Dit is een goed leesbaar boek voor iedereen die een echt inspirerend bedrijf, afdeling of doel wil neerzetten. Boek zit volop inspiratiemateriaal voor leidinggevenden op allerlei niveaus.
ISBN 0-06-051640-2

PiMedia, Coachen op Gedrag en Resultaat: dit boek beschrijft 43 competenties met gedragsvoorbeelden, bijzonderheden, analysevragen, coachactiviteiten, tips voor de gecoachte en persoonlijkheidskenmerken. Goed leesbaar boek, prettig naslagwerk, is direct en praktisch behulpzaam bij coaching.

PiMedia, Coachen op Prestatie en Resultaat: logisch vervolg op het boek hiervoor. Dit boek behandelt voornamelijk systematiek: modellen ter sturing, prestatieomschrijvingen, maten en normen, uitwerking ervan, cycli van gesprekken, het komen tot de juiste beloning en dergelijke. Beschrijft op overzichtelijke wijze het inzetten van HRM gereedschappen om te komen tot een goede sturing en beoordeling van mensen.

Het Geheim van een Succesvolle Relatie, José Mark: twaalf richtlijnen om van je relatie een echt succes te maken. Samen op het ontdekkingspad als partners die verbonden zijn aan hetzelfde doel: de ervaring van onvoorwaardelijke liefde.
Te bestellen door een mail te sturen aan jose@axiontc.nl

Emotionele Intelligentie, Daniel Coleman: Is een klassieker inmiddels en geeft inzicht in de neurologie van emoties: hoe we onze emotionele vaardigheden kunnen ontwikkelen, wat daarbij in de weg kan staan, hoe we dat kunnen transformeren en hoe we vervolgens met deze vaardigheden aan de slag kunnen in het bouwen van een bevredigend leven.
Het boek is inmiddels al weer wat verouderd, omdat dit onderwerp de laatste tientallen jaren veel aandacht heeft gekregen, mede dankzij zijn onderzoek.
De stof uit het boek is goed bruikbaar in de praktijk, in het herkennen, benoemen en transformeren van belemmerende emoties.

De Alchemist, Paulo Coelho: dit prachtige boekje heb ik gekregen van een cliënt na een coachtraject. Het traject en het boekje hadden hem geïnspireerd om vol moed en met respect zijn eigen pad te gaan bewandelen in plaats van de bekende weg te nemen.
Coelho zegt zelf in de inleiding al dat dit boekje een symbolische reis beschrijft. De hoofdfiguur in het boekje volgt zijn eigen pad in plaats van de weg te nemen die hem door zijn geboorte, zijn achtergrond, zijn opleiding en zijn sociale status is toebedacht.
ISBN 90-295-0965-1

Het Verhaal van de Meester en de 3 Dienaren, José Mark: De Meester en de Drie Dienaren is geschreven rondom een uitermate eenvoudig en tegelijkertijd veelomvattend concept dat elk mens, jij en ik, de meester is in zijn (of haar) eigen leven en dat je daartoe drie dienende krachten tot je beschikking hebt: je lichaam, je gevoel en je ratio.
Deze drie dienaren zijn continu bij je, soms rustig en gedwee op de achtergrond, soms hinderlijk en koppig in verzet, maar altijd aanwezig. De belangrijkste taak die deze drie dienaren hebben, is het doorgeven van informatie aan hun meester.
Jouw drie dienaren (lichaam, gevoel en ratio) zorgen ervoor dat jij uitdrukking kan geven aan wie je bent (met behulp van al je lichamelijke functies), dat je kunt registreren of je leven zich nog begeeft in de richting die je voor jezelf hebt gekozen (door in contact te zijn met je gevoel) en ze zorgen ervoor dat je je kunt ontplooien en ontwikkelen (met behulp van je verstandelijke eigenschappen).
Hoe beter je in staat bent om je dienaren goed hun werk te laten doen, hoe meer jij van je leven zult kunnen genieten. Hoe beter je dienaren door jou worden ondersteunt, hoe beter ze voor jou zullen willen werken.
Te bestellen door een mail te sturen aan jose@axiontc.nl

Getting Things Done, the art of stress free productivity, David Allen: heel handig boekje voor mensen die een goed systeem willen implementeren om de honderden e-mails en andere taken de baas willen blijven. Echt een aanrader voor de ambitieuze veel doener!! Niet in het Nederlands vertaald.
ISBN 0-14-200028-0

How to Be an Adult in Relationships, David Richo: David Richo is een relatie pyscholoog en praktiserend boedhist. Hij legt in dit boek (hij heeft er nog veel meer geschreven) de nadruk op vijf cruciale kenmerken van persoonlijke ontwikkeling, die nodig zijn voor het hebben en houden van een gezonde relatie. Hij noemt ze de vijf A´s:
- Attention / Aandacht
- Acceptance / Aanvaarding
- Appreciation / Waardering
- Affection / Affectie
- Allowing to be / Recht om te zijn

David Richo neemt je mee in de boeddhistische wereld van bewust leven met deze vijf deugden en stelt aan de hand daarvan vragen als:Geef je voldoende oprechte aandacht aan de behoeften van je partner?Aanvaard je je partner daadwerkelijk zoals hij/zij is?Toon je continu waardering voor je partner? Of focus je het meest van je aandacht op zijn/haar tekortkomingen?Durf je affectie te tonen? Ook zonder dat je partner die “verdient”?Heeft je partner de ruimte om te zijn wie hij/zij is of moet hij/zij aan een plaatje voldoen?Ik vond David Richo´s taalgebruik af en toe iets te wollig en te breedsprakig, maar de vijf A´s zijn absoluut de moeite waard om te onderzoeken! Het is geen boek dat je even in een weekendje uitleest, het is een boek dat je dwingt om na te denken over je gedrag en je intenties. Hierdoor kan je het soms weken wegleggen en daarna weer oppakken om verder te lezen.
Hij geeft heel veel oefeningen mee en daarmee wordt zijn boek voor mij als coach heel praktisch. Niet alleen krijg ik vele vragen mee om bewust te werken aan persoonlijke verantwoordelijkheid in relaties, ik krijg ook oefeningen en opdrachten die ik kan doen.
Voor iedereen die serieus wil kijken naar zijn/haar eigen gedrag in relaties, is dit boek een (soms wat wollige en zweverige, maar zeker interessante) aanrader.
ISBN 1-57062-812-2