Adres en Contact Gedragscode Privacy Statement Downloads Links

Coaching Succes Principes

Elk coachtraject een succes!

Wanneer mensen aan een coachtraject beginnen, zijn ze vol verwachting over de resultaten die ze daarmee hopen te behalen. Ze voelen een grote behoefte aan de input van een derde, ervaren soms zelfs geestelijke of emotionele pijn en willen daar graag van af. Ze zoeken een goede coach uit, omschrijven samen de doelen en bespreken een en ander met hun leidinggevende. Het traject wordt gestart, de rekening betaalt en vol goede moed begint de coachee aan het huiswerk dat de coach hem of haar meegeeft. Wat kan er nog misgaan????

De eigen verantwoordelijkheid van de coachee als stimulans voor resultaat:
Een coach ziet de blinde vlek, voelt wat er mist in de ontwikkeling en hoort waar iemand blokkeert. Er is niets mis met de coachee, er mist vaak wel iets om de volgende stap in de ontwikkeling te kunnen zetten. De coach geeft aan wat er mist, zodat de coachee het gemis kan opheffen en naar een nieuw niveau van persoonlijk succes kan doorgroeien. Het is dus altijd de coachee die het uiteindelijke werk moet doen dat de doorbraak naar nieuw resultaat gaat garanderen. De coach kan slechts aangeven, de coachee moet zelf doorpakken. Het is dus altijd zaak om bij aanvang van elk coachtraject dit duidelijk te maken aan de kandidaat coachee. Niet de coach maar hij of zij zelf bepaalt het succes van het coachtraject!!

Weerstand als cruciaal onderdeel van het coachtraject:
Een aantal van te voren gemaakte afspraken kan de coachee gelijk in de juiste winning mood zetten. Wij noemen ze Coaching Succes Principes. Binnen de context van deze principes ontstaat een succesvol pad van persoonlijke ontwikkeling.
De coachee ondertekent de afspraken voor zichzelf en de coach zal gaande het traject de principes nog eens ter herinnering brengen op de momenten dat de coachee het moeilijk heeft. Elk traject immers gaat te paard met weerstand van de coachee. Hij of zij moet namelijk “ergens doorheen”, uit de eigen comfortzone, verder gaan dan hij of zij tot nu toe gewend was te gaan, routines en patronen doorbreken. Reken maar dat de coachee (bewust of onbewust) in de weerstand zal schieten en recalcitrant gedrag zal laten zien. Allemaal “part of the deal”. Juist dat zijn de momenten waarop er echt geleerd wordt in een coachtraject en wat ook coaching zo de moeite waard maakt.

Coaching Succes Principes:
Een goede coach zal bij aanvang van het coachtraject een aantal afspraken maken met de coachee om de samenwerking tot een succes te maken.
Dit kunnen er enkele zijn:

Ik ben bereid en geef toestemming om gecoacht te worden;
Coaching is niet altijd leuk en comfortabel. Er wordt mij een spiegel voorgehouden. Dat kan confronterend zijn. Ik weet dat en laat mij er niet door stoppen;
Ik ben bereid om “niet-te-weten” (het moment dat de coachee in verwarring raakt, is het moment dat hij of zij buiten de eigen denkkaders stapt);
Ik ga compleet werk afleveren (dit ondersteunt de coachee om echt ten volle te gaan en niet met sociaal correct huiswerk tevreden te zijn);
Mijn coach coacht. Ik doe het werk;
Ik ben gecommitteerd aan mijn resultaten en ik ga ze ook behalen;
Mijn coach gaat mij aan mijn woord houden.
Wanneer de coachee dit ondertekent, ervaart hij of zij de eigen verantwoordelijkheid binnen het coachtraject, waarmee direct aanspraak wordt gedaan op het eigen vermogen om te ontwikkelen. Het coachtraject kan beginnen…….

Dit artikel kwam tot stand uit de praktijk van José Mark, die al 15 jaar met veel plezier met deze Coaching Succes Principes werkt.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen of mailen met:

José Mark, 06 - 46 82 12 72, jose.mark@coachnetwerk.nl
Lidwien Kamp, 030 - 254 23 65, lidwien.kamp@coachnetwerk.nl